top of page

Burhaniye Ticaret Odası Duyusal Analizi Dünyaya Açılıyor

Güncelleme tarihi: 4 Eki 2023

Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (International Olive Council, IOC) 2020 yılından beri düzenlediği ve sadece IOC tarafından tanınmış panel liderlerinin katıldığı “4. Uyumlanma Atölyesi” (4th Harmonization Workshop) çalışmasına Burhaniye Duyusal Analiz Laboratuvarı Panel Lideri Dr. Dilşen Oktay Ertem de davet edildi. Temmuz ayında gönderilen 28 numune ve tanınırlık programı kapsamında tadılan numunelerden 5 tanesi dahil toplam 33 numune 19-20-21 Eylül 2023 tarihlerinde 3 gün süren atölyede dünya çapında tanınmış panellerin liderleri tarafından değerlendirildi. Videokonferans şeklinde gerçekleştirilen etkinlikte dünyanın farklı ülkelerinden toplam 110 katılımcı yer aldı.


2022 yılı itibariyle IOC’nin uygulamaya koyduğu koku skalasının kullanımının pekiştirilmesi ve tüm dünyada tanınmış panellerin uyumlanmasına yönelik gerçekleştirilen etkinlikte aynı numuneler eşzamanlı tadıldı ve istatistiki olarak değerlendirildi. Numunelerin nasıl hazırlandığı ve özellikleri anlatıldı; değerlendirmelerin uyumlanmasına yönelik önerilerde bulunuldu.


Dr. Dilşen Oktay Ertem “Ülkemizde hala hak ettiği değeri görmese de dünyada son derece önemsenen bir analiz yöntemine dair böylesi üst düzey bir çalışmada bulunmaktan mutlu ve gururluyuz. Atölyede aldığım notları panelist arkadaşlarımla paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Dünyada da bizdeki sıkıntıların benzerlerinin olduğunu görmek ve diğer panel liderleriyle bilgi alışverişinde bulunmak çok iyi geldi. Yapılan akademik çalışmaların sunumları ve tadımlarla ilgili paylaşımlar daha yapılacak çok işimiz olduğunu gösterdi. Biz de bundan sonra aynı motivasyonla yola devam edeceğiz.” dedi.


1981 yılında çalışmalarına başlanan natürel zeytinyağlarında duyusal analiz yöntemi 1987 yılında standart hale getirilmiş. 1991 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu tarafından aynen kabul edilerek uygulanmaya başlamıştır. 2010 yılında Avrupa Birliği’ne uyum süreci kapsamında Türk Gıda Kodeksi’ne de alınan natürel zeytinyağlarında duyusal analiz yöntemi, 2014 yılından beri zeytinyağı kalite kriterleri arasında yapılması zorunlu analizlerden biri olarak yerini almıştır.


Türkiye’de daha çok “tadım” olarak ifade edilen duyusal analiz, her ne kadar öznel gibi görünse de, arkasında yoğun bir akademik çalışma ve geçmişi olan bir yöntemdir. Panel test olarak gerçekleştirilen natürel zeytinyağlarında duyusal analiz yöntemini gerçekleştirmek için bu konuda eğitimli en az 8 kişi en çok 12 kişi gerekmektedir. Bu kişiler düzenli olarak duyusal analiz yapmalı ve duyu organlarını, beyinlerini adeta bir cihaz gibi kullanmalıdır. Ciddi bir disiplin ve adanmışlık gerektiren bu analizi Burhaniye ve Gömeç’te yapmaya gönüllü panelistler sayesinde 2021 yılının Ekim ayından beri Dr. Dilşen Oktay Ertem’in liderliğinde Burhaniye Ticaret Odası Duyusal Analiz Laboratuvarı gerçekleştirmektedir.


Burhaniye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Aysel’in ilgisi ve destekleriyleSürdürülen çalışmalar Uluslararası Tanınırlık ve ilerleyen günlerde Akreditasyon ile tescillenecektir.






31 görüntüleme0 yorum
bottom of page