top of page

BİPEA Yeterlilik Testi Başarı Sertifikası Alındı.

Yeterlilik testleri, laboratuvarların teknik yeterliliklerinin değerlendirilmesinde ve deney sonuçlarının kalitesinin sağlanmasında önemli bir araçtır.

Yeterlilik Testleri (Proficiency Testing) veya Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma (Inter Laboratory Comparisons); birden fazla laboratuvarın kendi analiz performanslarını değerlendirdikleri ve çalışma metotlarını valide etmek amacıyla katıldıkları testlerdir. Bu testlerin önemi ve avantajları TS EN ISO / IEC 17025 standardı ve ilgili EA, ILAC, IAF kılavuzlarında da belirtilmiştir. Söz konusu programlar ISO 17043 standartları gerekliliklerine göre yapılır.

Akreditasyon için başvuran ve akreditasyonunu sürdürmek isteyen laboratuvarların akreditasyon kapsamındaki ölçüm büyüklükleri ile ilgili Yeterlilik testleri veya Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma programına başvurmaları ve geçerli sonuçlar elde etmiş olmaları gerekmektedir. Akreditasyon kuruluşu olan TÜRKAK tarafından sertifika denetimleri sırasında bu testlere katılım aranan bir gerekliliktir.

Yeterlilik testleri veya Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma programları akreditasyon kurumlar veya bu konuda yeterliliği olan bağımsız kuruluşlar tarafından düzenlenir. Bu kapsamda Burhaniye Ticaret Odası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı olarak uluslararası alanda faaliyet gösteren, dünyanın 130’u aşkın ülkesinden 2600’den fazla laboratuvarı bir araya getirerek 220’nin üzerinde düzenli olarak yeterlilik test programı sunan BIPEA kuruluşunun 2022-2023 dönemine ait düzenlediği yeterlilik programına katılım sağlayarak analiz çalışmalarını başarıyla tamamlamış ve kurumdan başarı sertifikasını almış bulunmaktadır. Laboratuvar olarak ilerleyen süreçte metotlarımızı geçerli kılmak ve güncel kalabilmek adına bu ve diğer kuruluşların yeterlilik programlarına katılımlarımız sürecektir.



26 görüntüleme0 yorum
bottom of page